vertrigo

ahoj. naistaloval som si vertrigo (niec ako php triad len novsie) zo stahuj.cz(pre zaujimavost :=]) ale mam s nim jeden problem: nefunguje. resp. aj ked pojdem na localhost tak mi to zobrazi prazdnu stranku. neviete niekto preco? je to zrejme tym, ze port 80 us ma vyhradena inma sluzba? neviete ako sa prestavuje apache na iny port? v ktorom subore? pls poradte. dik :)
v httpd.conf
a este mi pls povedz, ze CO mam stamade zmenit na ake cislo :)
boli tam dva osemdesiatky: listen 80
ServerName VertrigoServ:80
skusal som zmenit najprv jednu potom druhu a nakoniec obe ale nepomohlo http://localhost je stale prazda stranka :(
Port muzes nastavit jaky chces. Ale je slusnost pouzivat zavedeny standard. To jest pro HTTP jsou porty 80,8080. Pak je mozne pouzit cisla kolem - 81,8081,8082,..
V apache se port nastavuje pouze v direktive listen. Tato direktiva zajisti, ze na tomto portu bude apache naslouchat (zachytavat). Direktiva ServerName udava jmennou adresu serveru a port se udava jen tehdy, pokud na standardnim portu (80) jiz neco je. Takze ServerName muzes nastavit taky.

Prohlizece maji takovovu zavadenou blbost, ktera vsak usnadnuje uzivatele. Tou blbosti je, ze neni nutne na konci zadavat port. Takze pokud zadas http://localhost , tak prohlizec to bude chapat jako http://localhost:80. Pokud mas na serveru nastaveny jiny port nez 80, tak jej musis zadat i do adresy. Mas treba prot 8080, tak do prohlizece zadas http://localhost:8080.
valmi ti dakujem tomik, uz to funguje :)
a este mam jednu otazku, ze cim to bolo, ze mi nejaka sluzba blokovala port 80? a preco ho blokovala? nevies nahodou?
no, port 80 nejcasteji obsadi webovy server (apache, IIS,...) nebo Skype
Kdo obsazuje urcity port zjistis bud z firewallu, nebo z programu pro monitorovani portu.
Problemy s portem 80, ktere jsem zde i na netu nasel, je casto ve spojeni s skypem.
mno este dam k tejto teme posledny dodatok:
problem bol,ako napisal tomik, v skype. nastavil som si to podla http://support.skype.com/index.php?_a=knowledgebase&_j=rate&_i=528&type=yes (pisem to tu preto, ze keby mal niekto podobny problem ako ja, tak nech to toto najde pri prehladani diskusie)
:) a teraz mam apache s5 prekonfigurovane na port 80.
takze uz mi neostava nic ine, ako sa podakovat lahnut si do postele a tesit sa z dalsieho vyrieseneho problemu :)