ahoj, mam tu pár problémů a prosím o pomoc:
1. dá se nějakou funkcí PHP zjistit "velikost" písmen(a/A) ? Jestli ano tak jakou?
2. dále potrebuju mít rozliseno mezi a/á , ale uz po projeti funkci PHP
[$edit = Str_Replace('á','á',$edit); ]
se zobrazi pri vypisu jen a ... jak to řešit?
3. tato otázka se sice netýka PHP, ale Java Scriptum, ale presto ji zde polozim, abych to nemusel psat na dvouch mistech :
jmeno funkce(existuje-li) na převedení znaku na malý/velký (a<=>A) (obdoba funkce w PHP StrToLower a Upper)
předem děkuji za pomoc s jakoukoli z techto veci :)
1. Nechápu otázku, hlavně pojem "velikost". Normálně mám velikost písmen svázanou s pixely. Nebo snad http://us3.php.net/manual/cs/function.ctype-lower.php?
2. Jedna věc je, co ti vyhodí funkce v PHP a druhá, jak ten výsledek zobrazí prohlížeč. Při špatném meta tagu, se někdy nestačíš divit, co se objeví na obrazovce. Ale možná jsem to opět nepochopil.
3. 10 sekund hledání v Googlu: http://www.kencole.org/javascript/assign8.html
No nevím, dvě otázky ze tří jsem nepochopil. Jsou špatně položené, nebo jsem po ránu mimo?
No ja to pochopil. Ale o pulnoci se mi to nechtelo delat.
1) U prvniho musis zjisti jeho ascii kod a podle toho v jakem rozsahu je, zjistis velikost pisma. Bohuzel to ale nefunguje u diakritiky.
function VelkyMaly($znak)
{
if( (ord($znak) >= 97) and (ord($znak) <= 122 ) )
return 1; // Znak je maly
else if ( (ord($znak) >= 65) and (ord($znak) <= 90 ) )
return 2; // Znak je velky
else
return 0; // Nelze zjistit - neni to A-Z pismeno
}
Funkce pak vraci bud 1-maly, 2-velky, 0-nelze zjistit
Ted me napadla jeste jedna vec, ale to uz se mi nechce delat. Misto teto funkce pouzit regularni vyrazy. Tim, ze definujes znaky [A-Z] + diakriticke a otestujes pres ereg(), pripadne preg_match().
2) Tam muzes pouzit uplne to sami jako u 1) pomoci regularniho vyrazu.
3) Na to uz odpovedel zbi.
1. Funkce ctype_lower a ctype_upper řeší de fakto to samé.
dekuji moc za pomoc zkusim to a kdyztak se tu jeste zeptam , protoze s ASCII sem jeste nic nedelal-sem zacatecnik