Funkce proměnné.....:)

čtu si zrovna něco o php...a pořád se tam zminuje něco o proměných......ty jo jakej maj princip ty proměnný? na co se to používá?
promenná je proměnna :P
proste:
$promenna=auto;
echo $promenna;

.....v prohlizeci se ti ukaze auto

A k cemu se používá....tak například ve formulářích. Když napíšeš text do formuláře ....na další stránce se ti ten text vypise pod tou promennou.
(a ty muzes zase dat echo $promenna; a vypise se ti text formulare)
ok a co je to pak za funkci string?
dela bela, ja by som si precital knizku pre uplnych zaciatocnikov (a nie co sa tyka php, ale programovania vseobecne)

premenna je jednoducho objekt, ktoremu mozes priradzovat rozne hodnoty

a string je (datovy) typ premennej, ktory sluzi na pracu s textovymi retazcami

ale v knihach pre zaciatocnikov je to vysvetlene ovela prehladnejsie a porozumitelnejsie ;)
Ano, presne tak. Promenna: na nejakem miste v pameti si ulozis hodnotu. Abys mel moznost si tu hodnotu pozdeji precist, tak mas dve moznosti. Bud budes pouzivat primo adresu te pameti, nebo si to misto v pameti nejak pojmenujes. V programovacim jazyku vytvoris tak promennou, coz je objekt(slovo, nazev), kterej ukazuje na to misto v pameti, ve kterem mas ulozena ta data. Uz z nazvu (promenna) vyplyva, ze na tom jednom miste muzes mit ulozena jakakoliv data. Ty se nejak rozlisujou - podle formy, ve ktere jsou ulozeny. Bud to muze byt cislo (celociselne - integer, nebo realne - float/real/double...), nebo to muze byt textovy retezec (string, varchar v mysql atd.), nebo to muze byt pole (array), nebo zaznam (record) - ale ten AFAIK neni ani v php definovanej.ty typy dat se lisi tim, jakym zpusobem jsou do te pameti ukladany (resp. kodovany). Takze kazda promenna ma svuj definovany typ. Charakteristikou php je mj. to, ze u promenne explicitne nedeklarujes typ, nybrz se vzdy pouzije ten, ktery je zrovna potreba (treba z textoveho retezce "123" se stane cislo 123). Promenne v php se oznacuji vetsinou pismeny anglicke abecedy, prip. cisly a pomlckou/podtrzitkem a pred jejich nazvem je symbol "$". Priklad pouziti promenne v php:

$moje = "12345"; // byla vytvorena promenna "moje" a byla ji prirazena hodnota "12345";

$moje = "abcd"; // promenne "moje" byla prirazena nova hodnota: "abcd".

echo $moje; // vypise hodnotu promenne, tedy "abcd".
ok ok chápu chápu, ale ted otázka...proč se tam dává to první $moje = "12345"; // když se tam stejně objeví to abcd?
$moje = "12345";
má stejný název proměnné jako
$moje = "abcd";
jenže script se zpracovává od shora dolů a tak jelikož je
$moje = "abcd";
jako poslední zpracovávaný .. vypíše se tato hodnota ..
jj, presne tak. pocitac je sekvencni automat(tzn., ze vykonava tve prikazy podle toho kdy je v kodu najde)

proto napr. nemuzes definovat promenou az potom co ji vypises...:

echo $ted; //vypovala chybu, protoze promena $ted nebyla zatim definovana
$ted = "asd";

(je to celkem logicky a zbytecny to zduraznovat, ale uz jsem zazil par lidi kterym to bez napovedy nedoslo...;) )
ano...ale jáá pořád nechápu.....v čem prakticky využít oné proměnné funkce?
http://cs.wikipedia.org/wiki/Prom%C4%9Bnn%C3%A1
http://www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=178
pozor, to neni promenna funkce, jen "promenna". Neco jako mas v matematice treba funkce jedne promenne f(x)=x^2+5*x+10, kde to x je promenna. tak v programovani se s tim pracuje obdobne, akorat funkcni hodnotu vetsinou ukladas do jine promenne, treba y. Pak zapis vypada takto: y=x^2+5*x+10, kdy promenne y je prirazena hodnota na prave strane vyrazu v zavislosti na tom, jakou hodnotu ma v danem okamziku promenna x. V php bude tedy $y = $x^2+5*$x+10;, kde $x a $y budou nejake promenne. Kdyz v okamziku tohoto vypoctu bude hodnota promenne $x==5, do promenne $y se ulozi hodnota 5^2+5*5+10, tedy 60.
treba takhle

$pako="dela bela";

echo "webmaster je $pako";

a za rok az si zmenis nick na DEBELA BELA

tak to zmenis jen v te promenne $pako

Dobre to PHP vid? :O)
No, co bych si bez proměnných počal ...
mám klienta s pěti prodejnami a trvá na tom, že každá musí mít samostatný web s redakčním systémem.

Začal jsem skriptem, kde si vypíšu do proměnných všecny odlišnosti, spojení na MySQL, tabulky, název, telefony a pod. Dál už používám jen tyto proměnné a když skončím, prostě to celé překopíruju, upravím tenhle jeden soubor a mám druhou prodejnu (a třetí, čtvrtou, pátou).
Proměnná je pojmenované místečko (obvykle v paměti poč.) s nějakým obsahem. Proměnnou by se s trochou fantazie dal nazvat i soubor, je to pojmenované místo na disku s nějakým obsahem.
Kdysi jsem si dokázal představit práci s počítačem bez souborů, ale ne bez proměnných. ;-)
Cas se meni a tudis je to jedna velka promenna.