otevreni vzdaleneho adresare - opendir

Ahoj,
potreboval bych poradit s fci opendir. Mam skripty obrazkove galerie na jednom serveru a samotne obrazky na druhem. Na tom s obrazky neni php a na tom s php zase neni dost mista pro obrazky.
Muze mi nekdo poradit, jak odkazat na jiny server? Cili, jak napsat odkaz do promenne $dir? Zkousim to na locale, ale kdyz dam $dir = localhost/www/neco"; tak pohorim.

$dir = "cesta/";
if (is_dir($dir)) {
if ($dh = opendir($dir)) {
while (($file = readdir($dh)) !== false) {
echo "filename: $file : filetype: " . filetype($dir . $file) . "\n";
}
closedir($dh);
}
}
takhle to nepůjde. Aspoň ne tady na wz (jde opendir udělat vzdáleně? Myslím, že ne, bo je to v podtatě příkaz OS a ten nemá s tím vzdáleným nic společného). Jedině napsat nějaké php na tom serveru, co by ti vrátilo podobné věci jako opendir...
No ne, neni to na wz. Problem je, ze ten server s obrazky je jen fileserver, takove skladiste, a php ani nic jineho na nem nebezi takze na nem nic nenapisu. Bohuzel ho ale pouzivat musim (sefka ho za drahe penize koupila z grantu).
Jak by sis predstavoval ten skript, ktery by vracel neco podobneho jako opendir, ale nebyl to opendir? Potreboval bych nejak nakopnout spravnym smerem.
hmm, pokud na něm nic neběží? Co to je za OS? Win? Jsou oba na jedné síti? Nešlo by je propojit přes prostředky OS? (nfs, dfs)? Vyčarovat se dá kde co, ale je třeba znát podmínky.