Globalni mysql_connect pro celou stranku

Mam svoji hlavni stranku (index.php) slozenou pomoci include z podstranek. Lze nejak docilit toho, abych nejake globalni pripojeni k mysql vytvoril hned v index.php a nemusel v kazdem novem scriptu, ktery pouziva mysql, se zvlast pripojovat pomoci mysql_connect? Jedine ulehceni je, ze mam jmeno server, username a heslo ve zvl. scriptu a nemusim je vsude doplnovat. (mysql_connect($srv,$usr,$pwd);mysql_select_db($db);)
Dik za rady.
<HTML>vetsinou se to dela tak, ze vytvoris nejaky init.inc.php do ktereho das connecty() a podobne jednorazove veci a ten pak vkladas kam potrebujes</HTML>
Nojo, ale kdyz mam treba 6 podstranek, tak se behem jednoho zobrazeni hlavni stranky spusti 6 pripojeni k MySQL serveru a ja bych rad webzdarma setril pro blaho lidu :)
a $spoj=mysql_connect(blablabala);
mysql_select_db($db,$spoj);


include

$vysledek= mysql_query($dotaz,$spoj);
predavat identifikator pripojeni $spoj by nepomohlo ?

z iclude jsem to tak moc neskousel a pri psani php si rad vytvarim vlastni procedury funkce nektere mam i vsouborech co includuji a zatim jsem tnto problem neresi.
Jo, akorat ten identifikator pripojeni musi byt asi jako global, tedy takhle :
<?php
global $db;
$db = mysql_connect("mysql.webzdarma.cz","---","---");
mysql_select_db("---",$db);
?>
...
mysql_query("...",$db);
...
Radujte se, takhle se k mysql serveru pri jednom nacteni stranky pripojim jen jednou, predtim to bylo odhaduju 10x :) (mozna i nekolikrat vice). Uvidim, jestli se to projevi na mnozstvi "chybovych stranek" (nenactenych z duvodu pretizeni).