potreboval bych vypisovat obsah tabulky tak, aby prvnim vypsanym zaznamem byl ten do ni ulozeny jako posledni.
lepe receno se do ni v prubehu dne udavaji ruzne hodnoty, a ja chci aby se na prvni misto napsal zaznam co nejaktualnejsi.
nevim, jestli existuje nejaka fce, ktera obrati pole ci neco podobneho, nebo lze prinutit insert, aby vloziz zaznam na prvni misto misto na konec.
diky
V podstatě je úplně jedno, jak se data do databáze vkládají, pokud máš v tabulce nějaký sloupec, polde kterého by se dalo setřídit.
Můžeš využít třeba sloupec id a navolit mu autoincrement, nebo si do databáze ukládat aktuální datum a čas či jiný údaj, podle kterého bys to mohl sestřídit sestupně.
Pak si jednoduše zadáš v dotazu do databáze podmínku pro řazení :
SELECT pole1,pole2,pole3 FROM tabulka ORDER BY id DESC
(SELECT * FROM tabulka ORDER BY id DESC)
to výše napsané Ti zajistí, že posledním vložený řádek se bude nacházet jako první ve výsledku.
SELECT - asi znáš
FROM - asi znáš
ORDER BY - seřaď výsledky podle (a název sloupce, pole)
DESC - sestupně, tzn. 10,9,8 nebo můžeš použít ASC, to bude vzestupně.
Jinou možnost neznám. Existuje ještě UPDATE, třeba
UPDATE tabulka SET pole1 = '$pole1', pole2='$pole2' WHERE id = 1
ale tím si původní hodnoty přepíšeš, takže by to pro Tebe asi nemělo smysl. I když těžko říct, nevím co tvoříš.
jojo, ja zapisuju data pres UPDATE,, ale nejdrive selectem vyberu puvodni hodnotu a pripojim k ni jmeno stranky a pres update to ulozim do stejneho radku. jde o statistiku cest, ktere navstevnik vykona po mem webu
tedy: mp3-->hudba--->wallpapery--->secret... apod.
musim to udelat tak, jak jsi mi poradil ... order by...
jenze problem je ten, ze vcera jsem pretahl data z 2000 textaku tabulek, kde je kolonka pro ip a druha pro data. a holt kdybych chtel treti kolonku pri id, tak bych musel zacit znovu od nuly (bez devadesati dnu zpatky)...
ale uz jsem to salamounsky vyresil :o)
data se ukladaji uz i s id, a pri cteni se zjisti, zda je query s order by prijato. pokud ano, tak se vypise tak jak ma (spravne poradi). pokud to hazi chybu (@), tak se provede vypis starym zpusobem. tedy bez order by, nebot to neni nutne... data stazena z textaku jsem do db zapsal uz v tom poradi, jak to potrbuju.
ale kazdopadne diky. :o)
Pridej si do te tabulky slopucek "Date" typ "datetime" ci neco podobneho a tam pokazdem updatu zapis aktualni datum, pak to preste setridis podle data.Bacha na format datumu ktery tam bude vkladat, pro ruzne databaze je to jine. Burt