pomoc z navrhem tabulky (tabulek) pro forum

potebuji poradi z navrhem tabulek pro jedoduche forum o x tredech

resim problem jestli pro kazdy novy tred by bylo vyhodnejsi zalozi novou tabulku nebo vyuzit jednu tabulku pro vsechy tredy a pridat sloupec urcujici k jakemu tredu prislusny prispevek patri
dik
Na tohle bude mit asi kazdy svuj nazor a taky bude zalezet jak velky by to forum melo byt ... kolik prispevku a kolik thredu a jejich vzajemny pomer, ale k variante, ze pro kazdy vlakno vytvorim extra tabulku bych se priklanel jen v pripade, ze by vlaken bylo malo a prispevku tak mnoho, ze by selekty byli s vyberem byli prilis pomale (coz u povolenych 2M asi jen tak nenastane :) => ja bych to mastil do jedny tabulky ...

Radek
Dik Radku
a ted jese dna vec jakej datovejtyb by byl ejlepsi na ty prispevky
text or Blob or char or varchar
co se tyce velikosti tak to nevym asi co kdo napise tak to tam bude
pocet prispevku (co bude stacit databaze)
Doporucuju precist nejakou prirucku nebo clanek o SQL ...

char je string s fixni delkou ... na tenhle ucel se tedy absolutne nehodil nebo budes silene plytvat mistem ... pokud tedy nepocitac, ze kazdy prispevek bude mit napr. 100znaku.

varchar ... by byl dobry treba na Oracle, ale MySQL zvladne jen max. 256znaku coz je IMHO na forum malo ... jen se podivej na nektery prispevky tady :)))

zbyva tedy blob a text ... ale i tady je rozhodnoti vcelku jednoduch ...

BLOB ... Binary Large OBject ... tam bys to sice narval, ale nema to smysl a navic se pripravis o moznost vyhodnejsiho indexovani a prohledavani.

Tedy ... zbyva Text ... konec koncu ... nic jineho to taky neni, ze ;~)

Radek
No a až to budeš mít, bylo by dobré definovat primary key nebo indexy, aby byl select z databáze rychlejší.
huju muju :D ( nie za bardzo was rozumiem )