Ale řeknu ti, to by vážně nebyl špatný recept pro MzM:
Utřeme bídu s nouzí na hladký krém...
(upřímný chechotník)
<HTML>Boze kdo tu rekl ze cestina je krasny jazyk?? Nejaky ucitel cestiny?
Osobne bych mel mnohem radeji jeden globalni jazyk a to anglictinu. Zbytek at si nechaji archeologove.
Vzdyt lide se porad prou o to co maji lepsi.. bud je to jazyk, politika, sportovci,..... cim vic rozdilu tim vic konfliktu.. a nic rozumneho z toho nikdy nevzejde.</HTML>
Richard: Ale čeština je jediný jazyk, ve kterém dokážu plně vyjádřit svoje myšlenky. Angličtinu nech Angličanům, němčinu Rakušanům a francouzštinu Michaelu Le.
Že čeština obecně nemá pravidla, se mi zdá celkem logické - uznejte sami, máte s sebou stále příručku pravidel spisovnej češtiny a před vyslovením každého slova hledáte, jak se co v něm píše? Člověk se správnou výchovou má pro svůj jazyk cit a nepotřebuje pravidla - jemu přijdou všechny věci, shody, poučky a výjimky jako samozřejmost. Nepotřebuje znát zpaměti vyjmenovaná slova po B až po K, nepotřebuje znát všechny možné a nemožné vzory a nemusí umět latinsky názvy pádů. Prostě vnitřní hlas s citem pro mateřský jazyk mu řekne: » Víš, mně se to tvrdý y ve slově hihihi moc nelíbí. «
Co se týče hihi a chichi, jsou to citoslovce. A slovní kořen žádného citoslovce nespadá pod žádné gramatické pravidlo. (Takhle bych to zobecnil.)
Globální jazyk by měl smysl jen tehdy, pokud bych se do něj narodil. Asi jsem zvláštní, ale nedokážu si představit neděli s vonící svíčkovou a všichni bychom si přáli třeba Bon Apetit apod. ;)
Richard je holt pragmatik, imho...
Týjo, to se to rozlezlo, jenom chvilku jsem pracoval a nesledoval a hle, co nevidí oko moje!
Taky musím nesouhlasit s Richardem, jeden jazyk. Pokusy už tu jsou - esperanto - a moc úspěchů nemá. Lidi na to prostě nejsou.
Recept na třenou bídu s nouzí můžeš přidat (až to půjde). Zatím je to nachystané na prohlížení, ale nejsou tam recepty. Dneska jsem napsal kousek návodu a smazal potěmkika (index.html). Prohlížení už mám domyšlené a snad se mi to dneska podaří dostat na wz. Ještě to musím dobrousit. Asi přidám vzkazník (zkopíruju ten, co mám), nějaké odkazovátko a tak. Nápady vítám, nejlépe mailem nebo do markovo.wz.cz/vzkaznik.php.
Huhiheho. (-:
Richard:: zaplaťpánbůh za češtinu. Nutí občas člověka přemýšlet :-). Mně osobně se moc líbí. Neumíš si vážit toho, co máš :-). Je to nevděk k těm lidem, co pro nás udělali tak geniálně složitý pravidla, který maj systém. Ale cizinec se v tom spolehlivě utopí :-). Třeba takový chemický názvosloví. Německý to je samej triviální název a anglický je na houby, pač pořádně nepoznáš oxidační čísla.
nepoznáš oxidační čísla? ale poznáš, podle předpon ;)
například carbon dioxide... carbon je uhlík, bez předpony, takže je jen jeden, oxid značí kyslík a jsou tam (di-) dva... takže CO2
v tomhle ohledu mi přijde anglická chemie lehčí, bhžl bych se musel učit názvy prvků :(
byl bych pro zavedeni jednoho jazyka (treba cestiny) vsude, aktualni stav je nepraktickej
Chromium(III) chloride hexahydrate
tady se nepoužívá trichloride :-)
a další...
Pat:
Němci by nesouhlasili, Italové by nesouhlasili, Papuánci by nesouhlasili. Američani by na nás poslali zbrojní inspektory, Angličani by se cítili uraženi a Australanům by to bylo fuk. Rakušené by zatarasili hraniční přechody, Rusové by postříleli naše politiky a Slovensko by nad tím vyjevilo upřímnou soustrast. Belgičané by se urazili, Lucemburkové by si rychle vzpomenuli na Karla IV. a podpořili by Američany a Nizozemci by vytáhli špunt a utopili by se. Jediný, kdo by to celé přežil, by byl Pat spokojeně sedící u počítače a mluvící plynně česky, a bylo by mu jedno, co se kolem děje.
lepší příklad:
Potassium chromate - chroman draselný
Ammonium nitrate - dusičnan amonný
kde vidíš pravidelnost?
Majkls: no, proto jsem Čech ;)
Cestin je blbej jazyk: tvrdej a složitej >>viz samotáři.
cestina... samozřejmě....
dyť to říkám, že je složitej...
Furt lepší složitej, než nevypočitatelnej a nepravidelnej.