Mimo téma vládne

Ypkis::
> Jestli sis nevsiml, nejsem Tomas Volka... co se Linux/UNIX tyce, presne tak. co se týče textů - no problem. možná názvy souborů, ale to není nepřekonatelný. Na konzoli mi čeština textů běhá jedna báseň.
No vidíš, dokonce je ta Tvoje sestava o něco výkonnější, než moje (PIII/450MHz/256MB RAM). Jak jsem pochopil z kontextu, asi používáš Windows. Když jsem s ním ještě dělával, tak jsem byl s diakritikou taky opatrný.

Ovšem ještě stále mi nejde do hlavy, proč se Ti špatně zobrazuje diakritika v této diskusi. Asi máš něco špatně nastavené, protože AFAIK MSIE, Opera i FireFox s ISO 8859-2 pracovat umí.
Ypkis: Neodpověděls mi na mou otázku? V diktátech taky nepoužíváš diakritiku? Abys to měl napsané o 1 sekundu rychleji :D
V diktatech prirozene pouzivam. Do textu psaneho rukou to patri, a ucitele by to ani neuznali.

Me se zobrazuje zcela korektne.
mně
jéé to je zase flejm...:/ chudák databáze wz:)
milster: Ypkis vynechává to "n" kvůli rychlosti.
mzm vnchvt prktck vschn smhlsk
Elis: Databáze WZ už toho snesla a ještě snese...

BTW: Ty Ypkisovy stránky se mi docela líbí, i když "O Me:" bije do očí. Ovšem ty mouchy v pavučině nemají chybu, zvláště když jsou kompletně v CSS.
sXmax: Po kratke uvaze jsem dospel k nazoru, ze tvuj nazor na pouzivani ci pripadne nepouzivani diakritiky je zcela irelevantni, vzhledem k tomu, ze si na zaver sveho prispevku pouzil akronym "lol". Doporucuji cestinu nejprve zacit pouzivat, nez o ni zacnes publikovat sve nazory. Jestli psani bez diakritiky je przneni naseho jazyka, pak nevim co je pouzivani primitivnich anglickych zkratek na mediich jako je toto. Proto te prosim, aby jsi prehodnotil tvuj postoj k teto diskuzi. Prozatim vsak budu tvuj nazor z dobre vule ignorovat.

Kit: Nevim, na jake urovni jsou tve znalosti vypocetni techniky. Vzhledem ke obsahu tve odpovedi jsem vsak mirne zmaten. Avizujes, ze jsi uzivatelem "Linuxu", coz mne nechava mirne v rozpacich. Linux sam o sobe je pouze jadro operacniho systemu, kde bohuzel neni moc co pocestovat (i pres to, ze tvrdis, ze to pocesteno, k tve spokojenosti je). Dale nechapu tvou otazku, "jakoupak mas historickou masinku bez diakritiky ?". Vzhledem k mym vedomostem jsem vcelku pevne presvedcen, ze vykon, pripadne stari meho pocitace nema co docineni s jeho schopnosti zobrazovat urcite znakove sady. I tobe doporucim vyjasnit si nektere terminy a zakonitosti, nez naberes silu k potencionalni budouci argumentaci.

Mimochodem, jsem spokojenym uzivatelem a vyvojarem Debian GNU/Linux
Krt t pk bdm cst dstkrt pmljc.

(to by mě zajímalo, kdo to po mě přečte :-) )
Akorat to pak budeme cist desetkrat pomalejc. Na prvni pokus.
milster: Ano, samohlásky nesou poměrně malé množství informací a proto je možné je bez nějaké větší újmy na srozumitelnosti vynechat. Vcelku důležité je však ponechat první a poslední písmeno ve slově, i když to jsou samohlásky.
Jj, menu na zabijak.info vládne, o tom není pochyb.
ad Kit: To je jako taková ta věc s přehazováním písmenek uprostřed slova, na které je zvláštní, jak málo ohrožuje čitelnost. Ale stejně zatím zůstanu věrná normální češtine s nabodeníčky :-)
"Ne kazdy ma hardware natolik vykonny, aby byl schopen vyuzivat techto vymozenosti, jak jsou UTF-8 a jim podobne.", pravil Tomáš Volka 14. 11. 2004 ve 22:37.

"Vzhledem k mym vedomostem jsem vcelku pevne presvedcen, ze vykon, pripadne stari meho pocitace nema co docineni s jeho schopnosti zobrazovat urcite znakove sady." pravil Tomáš Volka, spokojený to vývojář Debian GNU/Linuxu 15. 11. 2004 ve 20:50.

Neodporuje si Tomáš trochu? Má snad problém s jasným formulováním svých názorů? Pracuje jako vývojář Debian Linuxu nebo Debilan Linuxu? A co vyvíjí Jan Tleskač? Vyvíjí spolu létající kolo? Bude se toto kolo šířit pod GNU licencí?
Tomas Volka: No dobrá, vyjádřil jsem se nepřesně, proto se pokusím to uvést na pravou míru:
– uživatel Linuxu – samozřejmě jsem měl na mysli linuxovou distribuci, v mém případě SuSE (chápu Tvé případné opovržení nad touto distribucí)
– jádro samozřejmě počeštěno není, ovšem asi se shodneme na tom, že není nutné jádro počešťovat. Stačí prostředí a aplikace
– historická mašinka – všechny mně známé operační systémy, které stojí za řeč, umí korektně pracovat s ISO 8859-2, proto jsem předpokládal něco na způsob PDA. Některá z nich česky neumí a ani umět nebudou. Doufám že mě zase nebudeš chytat za slovo s nějakou verzí UNIXu pro marsové vozítko, které češtinu nepotřebuje
– pokud je mi známo, tak Debian GNU/Linux je také velmi dobře počeštěn a nevidím důvod, proč bys nemohl diakritiku používat
tak mi tak nejak pripadne, ze se tady hadate kvuli naproste kravine
hanyZ: Za svoji formulaci si stale stojim. Ocividne jsem opet narazil na uzivatele s diskutabilnimi znalostmi reseneho subjektu. I tobe budu nucen doporucit hlubsi zamysleni pripadne provereni tve argumentace. UTF-8 je narozdil od standartnich znakovych sad nezmerne hardwarove narocnejsi vzhledem k velikosti ramce vyuzivanych znaku (ktery v sobe zahrnuje naprostou vetsinu ISO znakovych sad), coz ocividne brani jeho sirsimu vyuziti. Pokud se chces dozvedet vice podrobnosti ohledne daneho tematu, doporucuji ti vyhledat nejakou odbornejsi diskuzi, ktera se touto problematikou zabyva nerad bych ztracel cas formulovanim neceho co bylo jiz nescetnekrat formulovano.
Tomas Volka: Se nevykrucuj. Ty dva výroky si odporují. Prostě jsi to formuloval blbě, tak to uznej. Buď chlap, prosimtě...
to ze neco nechapu neznamena ze to je blbje \o/
Tomas Volka: Předpokládám, že na tomto diskuzním fóru jsou tvůrci webů, kteří zvládají práci s google, tudíž si, v případě svojí neznalostui, umějí najít význam slova lol.
UTF-8 co to sakra měleš za hovadiny? Obyčejný telefon ho zvládne přelouskat během chvilky. Co teprv PC? Že surfuješ na žehličce to je tvoje soutěž.
>>Tomas Volka: Mluvil jsi jasně o "určitých znakových sadách". Jestli podle tebe UTF-8 není znaková sada, tak začínám mít o budoucnost Debiana docela obavy...
hanyZ: Nevidim duvod proc neco takoveho delat. Oba vyroky povazuji za naprosto relevantni. Koneckoncu, z me praxe moc dobre vim co to znamena pracovat s UTF-8 a jsem rad, ze s touto znakovou sadou jiz nemam co docineni.

sXmax: Nyni jsem jiz zcela nucen ignorovat tvou odpoved. Zcela mylne jsi interpretoval mou predchozi radu, potazmo nazor. Vzhledem k tomu, ze se uchylujes k urazkam, nehodlam s tebou nadale debatovat. Ve volnem case se doporucuji zabyvat hledanim obycejneho telefonu, ktery podporuje UTF-8.
miira: Nikdy jsem netvrdil, ze UTF-8 neni znakova sada. Bohuzel ji vsak ze zcela zrejmych duvodu nelze porovnavat s jakoukoli jinou znakovou sadou, ale branit ti v tom nebudu.