No ja si nemuzu pomoct, ale placat autorsky prava uz i sem, to nema obdoby... A vubec, velka vetsina nesmyslu spojena s autorskyma pravama (niceni padelku od Vietnamcu, ktere by se napr. mohly dat na charitu ci by je mohl stat proste prodat, totez s hudebnimi nosici, dale treba poplatky za to, ze se v hospode muzete divat na televizi nebo v autobuse poslouchat radio...) naprosto postrada logiku. Timto si patentuju muj ksicht a nikdo ho nesmi napodobit ;-)
Sumix: Je to nesmyslnej vymysl moderni civilazace. Kdyz v minulosti nekdo neco od nekoho opsal, ci se nechal inspirovat, bylo to pro puvodniho autora povazovano za cest. A nejhorsi je patentovani samozrejmosti (viz SW patenty). "Asi si necham patentovat binarni kod a vsichni, kdo jej pouzivaji, mi budou muset platit licencni poplatky" (Bill Gates, godchief of MS Empire, recently USA)
Definice - Autorská práva jsou tu proto, aby zajistily autorovi výdělek a uznání, že je autorem.
Realita - existuje (u nás) Ochranný svaz autorský (...blablabla), každoročně získává ohromné sumy peněz z prodoje cédéček, knih a bůhvíčehoještě. Kam ty peníze jdou, nevím. Autorům rozhodně ne, ti musí své dílo prodat přes sebe, ne přes OSA(...). Každopádně je to velká díra do peněz a pak se nedivme, že je to všecko drahý a tudíž se to hlavně krade!
Závěr - Kdo je pro zrušení autorských práv? Já ano. Když někdo není schopnej zajistit si, aby bylo po jeho, tak by neměl být ani nějak právně zvýhodňován. Vždyť je to jen obchod, nebo ne? (Teda takhle - A.P. bych omezil na pouhé zajištění (c) u umění, tzn. aby se vědělo, kdo je autorem toho či tamtoho, které by ale nebylo nějak právně zajištěno.)
Řešení - umění (CD, DVD, hry...) do ceny 100 až 150 Kč za nosič.
Některá autorská práva lze akceptovat bez potíží. Občas najdu na webu článek, který se mi hodí do stránky a ve kterém je uvedeno, že musím uvést původního autora a případně odkaz na původní článek. V takovém případě ten článek vezmu, upravím podle svého, uvedu odkaz na originál a je vymalováno.
Na jiných stránkách je kopírování zakázáno. Takový článek si jen přečtu a zpravidla ani nestojí za to, abych se s ním kopíroval a ještě kontaktoval autora. Jdu na jiné stránky a autor má smůlu - nebudu ho citovat a ani na něj neuvedu odkaz.
Je vždy na autorovi, jak nechá okolí nakládat se svými produkty. Pouze v některých banálních případech uvádí autor "public domain" u triviálních záležitostí. V ostatních případech je nutné respektovat rozhodnutí autora.
Trochu jiné je to u nahrávacích společností. Ty si spekulativně koupí distribuční práva od autora a pak se jich domáhají, i když samotný autor by své dílo šířil neomezeně, např. "Tři sestry", kteří na svém webu uveřejnili návod, jak obejít Cactus na svém novém CD - i když CD, které obsahuje Cactus už vlastně není CD.
CD, které obsahuje Cactus, je sice CD, ale přehrávatelné pouze v těch zastaralých přehrávačích... už i ale dnes jsou v HiFi a jiných běžných věcích tytéž přehrávače CD jako v kompech a Cactus se tudíž nemůže ujmout. Čili CD s Cactusem = nekupovat!
Zrušení autorských práv je IMHO utopie, ale co je to za autora, když mu vadí sebemenší projev oblíbenosti jeho díla?
Stejně tak hry v ceně kolem 150 Kč za nosič... proč se TOHLE neujme? Rozumný člověk si hru/hudbu nekoupí, ten si ji zkopíruje nebo stáhne z internetu. Mám za to, že jen asi 2% nosičů jsou zakoupená (dejme tomu, že za cenu 1500 Kč). Pak tedy kdybych chtěl oslovit i zbývajících 98%, musím jim nabídnout takovou cenu, abych prachy dostal taky - prostým výpočtem mi vychází, že bych mohl prodávat nosič (místo původních 1500 Kč) za 30 Kč! A to je co říct, nemyslíte? To by koupil každej! Co je dnes 30 Kč. Nedivte se, že se to všechno krade, dělají se všelijaký ochrany a "autorské organizace" (kterým jde především o jejich koryta) řvou, když se to všechno prodává za vysokou cenu, která osloví jen velmi nízké procento lidí! To ti obchodníci nevědí, že čím nižší ceny, tím více zákazníků osloví? Tak to je bída, jsou to vůbec obchodníci?
Nejsou, jsou to jen řvouni :(
Asi jsem se nevyjádřil přesně. Červená kniha jasně říká, co je to Audio CD.
CD s Cactusem není Audio CD.
Zrušení autorských práv je nesmysl. Každý autor má právo nakládat se svým dílem tak, jak sám uzná za vhodné. Tady bych zdůraznil to "jak sám uzná za vhodné". Někteří autoři chtějí, aby se jejich díla volně šířila. Ovšem také existují jiní lidé, kteří si autorovo dílo přivlastní a vydávají za své. Často na tom i vydělávají.
Původnímu autorovi často stačí jen zmínka o tom, že dílo napsal.
Aby nedošlo k záměně: Existují práva autorská a distribuční. Tady jsou trnem v oku spíše práva distribuční. Autor nazpívá nějaké CD a prodá distribuční práva nahrávací společnosti. Autoři sami jsou často rádi, když se jejich CD kopírují. Stejně mají z každého nosiče jen pár korun.
Nahrávacím společnostem však taková černá distribuce vadí, protože si myslí, že to snižuje jejich zisky. Ve skutečnosti dělají stále menší série CD. Aby se jim vrátily náklady a vytvořili zisk, dají na CD vyšší cenu. Vyšší cena -> nižší prodej -> menší série CD. Situaci se snaží zachránit ochranou proti kopírování -> vyšší cena.
Z toho bludného kruhu se dá vyskočit tak, že autor přijde do nahrávací společnosti, pořídí nahrávku, ale ponechá si distribuční práva a prodá CD za cenu, kterou uzná za vhodnou. Zpočátku na tom bude prodělávat a někteří i zbankrotují, protože pořízení nahrávky není levnou záležitostí.
Naprostou s tebou souhlasím. Kite, podepisuju.
Distribuční společnosti = zrušit.
Já bejt autor:
1) CD si sestavím bez pomoci nahrávacího studia (slušný mikrofon a softík je za pár babek)
2) Podklady (obal, knížečka a co já vím) si dám vytisknout sám a CD si dám vylisovat také sám = na vlastní náklady - řekněme, že začnu tak, jak mi stačí peníze (půjčovat si = kolotoč do pekel, který neuřídíš)
3) Zavolám na vlastní náklady do pár shopů a prodám jim to cca za 15 Kč každé CD.
4) Já z toho mám zisk, obchody z toho mají zisk a mohu se znovu dát do kroku č. 2 nebo č. 1
Vidíte v této kuchařce nějakou distribuční společnost? Já naštěstí ne.
Bez nahravaciho studia? ROFL!
Takle z tebe nevypadne NIC kvalitniho, i kdyby jsi se mel stavet na hlavu!
Myslím, že jsi to trefil. Nemám ponětí, kolik stojí hodina v nahrávacím studiu. Možná to nějaká tisícovka bude. Vylisování CD je za pár babek, zvláště ve větším množství - několik tisíc za sérii. Náklady na distribuci takénejsou zanedbatelné. Dohromady to budou desítky až stovky tisíc. Toho se autor vyděsí. V tu chvíli za ním přijde distribuční společnost a nabídne mu, že to za něj zaplatí a jemu dá honorář. Autor uvidí hotové peníze, upíše se a už se veze.
Tvoje kuchařka není špatná a někteří autoři ji používají.
Ypkis: mno... mno... ;) K pocitaci je mozne koupit cokoliv... treba i pet mikrofonu pro celou urvanou kapelu a jejich hudebni nastroje... jen to chce tiche prostredi, to je cely.
Pokud autor zacne na vlastni noze ze sta tisic, tak problem nema... ale sezen tech sto tisic :D