TEMELÍN

Hele, mam ve skole zadanej nakej projekt o temelinu, nevi o nem nekdo neco? Cokoliv, krome toho, ze je to americko-rusacka technika ;c))
Je tu krasne a nad Temelinem svita...
je to jaderna elektrarna.....;-)
mozna kdyz se trosku porozhlednes tak temelin bude mit i sve www a tam by mohla byt historie a tak
Temelín je naprostý unikát. Jako jediná jaderná elektrarna na světě má jen jednu turbínu. Proto s tim byly takové problémy to ze začátku doladit. Nikdo na světě neměl s tak gigantickou turbínou zkušenosti. No a že to je napůl ruská a napůl americká technologie, tak to je taky unikát.
No a kvůli pitomým rakušákům je to taky jedna z nejbezpečnějších elektráren na světě :)
<HTML><http://www.referaty.cz> ... imho tam neco bude :)

Lukasik</HTML>
http://www.cez.cz/cze/public/firma/article.asp?lng=cz&id=40540&cat=5256&ts=8ec18

Tady je informací kupa.

V Temelíně (tedy spíše v tom jejich informačním středisku) jsem byl před dvěma lety... kdyby ses ozval o dva roky dřív, tak bych se tady netvářil tolik skleroticky! ;-)
Woaaaha! TAK TO SEM NEČEKAL!
<hr>
>>ruská a napůl americká technologie, tak to je taky unikát.

a komponent, ruska komponent vsechno je stejne vietnam :)
<flame>Jako jediná jaderná elektrarna na světě má jen jednu turbínu. Nikdo na světě neměl s tak gigantickou turbínou zkušenosti.</flame>

Bacha. To co tvrdíš je nesmysl. už jen kvůli tomu, že turbíny v Temelíně jsou teď už 2... pro každej blok 1. A pak další věc. Není pravda, že by na světě neměli zkušenosti s tak velkou turbínou. Pouze u nás to byla novinka. Co jsme měli první, to je kombinace ruských regulačních a měřících komponentů s americkým softwarem :-).
Takhle jsem to slyšel od profesorky na mechaniku před třema lety.
....Sekundární okruh je opět uzavřený okruh s demineralizovanou vodou. V parogenerátorech se voda sekundárního okruhu vaří a vznikající pára je vedena na turbínu. V elektrárně najdeme dvě turbíny, přičemž každá z nich je určena k pohonu jednoho 1000 MW alternátoru, který generuje elektrický proud při napětí 24 kV......
> Není pravda, že by na světě neměli zkušenosti s tak velkou turbínou

nikdo ale ještě nezkoušel 1GW (většinou se jde cestou menšího odporu: 2x 500MW)
Já sem teda nikde neslyšel, že by to bylo na světě jedinečný. Slyšel jsem, že je to u nás první svýho druho. Apropo myslím, že kdybys zalovil mezi elekrárnama v Rusku, tak tam asi podobnou turbínu najdeš.
nenajdeš