1) Javu neberu (tím mám na mysli JEdit) - její pomalé knihovny jsou mi silně otravné.
2) Nešikovné WYSIWYG (FrontPage) JÁ neberu, a ani nedoporučuji začátečníkům. Pokud se někdo chce naučit dělat stránky, má začít hned a rovnou s XHTML a CSS. Pokud někdo udělá příležitostně stránku, protože něco potřebuje umístit na web, je FP postačující - je to přece jenom rychlé. Barevný cit některých lidí mě ale děsí.
3) Malé šikulky mám rád. Stačí mi syntax hajlajt, případně nějaká správa projektů a prohlížítko struktury. Krom toho, v PSPadu mám i syntax hajlajt na unixové shellskripty atd. Sice to nevyužívám příliš často, ale někdy se mi to hodí.
Je mi jasné, že uživatele láká multiplatformnost... ne, proti Javě mám bytostný odpor - pomalá. Chápu smysl multiplatformnosti, ale abych šel nejprve do deště s klubkem nití, a tam si ušil pláštěnku, to mě nebaví. Radši si do toho deště vezmu pláštěnku již ušitou.
jo, PSPad je bezpochyby velmi sikovny nastroj. Ale jaksi mi nebeha v linuxu... Z toho vyplyva -> java. Je sice kapku pomalejsi, ale jestli ji dokazes uhnat svymi prstiky na klavesnici, tak mas u me metr piv. ;-)