Okej, rozhodla jsem se... Kašlu na operu :)
Ale neni divný to s tim ztracenym threadem? Nepsala jsem tam žádný prasárny... :)
Laura:
toto se netýká plovoucího obrázku, ale v souvislosti se ztraceným threadem o zobrazování obrázků v Opeře mě napadlo následující.
V souvislosti s kešováním souborů jsem se dostal i ke skriptu cgi_buffer.php, který kromě jiného také komprimuje výstup skriptu a používá k tomu funkci gzcompress(). Na stránce, která byla tvořena dvousloupcovým layoutem s menu , dvěma malými obrázky a dvěma soubory se styly (jeden layout,druhý menu), které byly připojeny pomocí @import url, jsem se rozhodl, že vše,co půjde pomocí cgi_buffer zkomprimuji. Vše fungovalo dobře, ale asi před měsícem jsem si všiml, že se část stránky nenačetla. Zkoušel jsem stránku načitat opakovaným stiskem CtrlF5 a na obrazovce se střídaly různé varianty zobrazení stránky. Jednou se načetla úplně bez stylů, jednou se zobrazil jeden obrázek, jednou se nanačetl styl pro menu a tak se to různě střídalo. Objevila se dokonce i bílá stránka s chybovým hlášením, kde byla zmíněna nějaké problémy funkce gzcompress(). Ponechal jsem použití cgi_buffer jen v hlavním souboru a problémy přestaly (nebo se mi nepodařilo je zaznamenat - nevím). Píšu o tom proto, že včera při načtení stránky http://alansunderwear.wz.cz/ se mi načetlo pouze pozadí (patern.gif) a uprostřed obrazovky obrázek title.gif. Nebylo to v Opeře ani na wz.cz (FF a euweb.cz). Protože alansunderwear.wz.cz přicházejí také komprimované a v hlavičce mají mají uvedenou délku (Content-Encoding: gzip Content-Length: 2608) napadlo mě jestli ty dva případy spolu nesouvisí.
Ehm... já vim, že jsem úplně blbá, ale...COŽE?!
Pochopila jsem první polovinu toho, cos napsal. Zbytek mi nějak významově uniká... Underwear nemá nastavenou žádnou kompresi, o který bych věděla... Včera jsem řešila umístění toho gifu, tak je možný, že jsi koukal na stránky zrovna, když jsem se ho zkoušela posunout víc na střed a přehnala jsem to. Nebo druhá možnost, pokud jsi na to koukal v Opeře - v tý se ten gif zobrazuje divně - Thalii na okraji stránky, mně vůbec, tobě třeba schovaný pod #kontejnerem...
To si nemyslím. Mě se Opeře 8.50 zobrazil asitam, kde by měl být, ale pak byl překryt.Při tom zobrazení ve středu tam bylo opravdu jen pozadí a nápis a bylo to ve FF
Proč jsem došel k tomu závěru o kompresi dat.
Mám ve FF rozšíření Live HTTP headers, které pro http://alansunderwear.wz.cz/ vypisuje toto:
část příchozí hlavičky:
HTTP/1.x 200 OK
Date: Tue, 25 Oct 2005 06:57:19 GMT
Server: Apache/2.0.48 (Unix)
Vary: Accept-Encoding
Content-Encoding: gzip
Content-Length: 2608
Content-Type: text/html
Content-Encoding: gzip, podle této řádky v odpovědí soudím, že příchozí data jsou komprimována.
Pokud v .htaccess zapnu kompresi, kterou WZ poskytuje on-line
(např. php_flag zlib.output_compression on
php_value zlib.output_compression_level 6)
vrací se v hlavičce toto (obyčejný htm soubor):
(po vypnutí komprese vrací pouze: Content-Type: text/html)
V odpovědí není uvedena délka (Content-Length:), protože při tomto způsobu komprese jsou data komprimována průběžně při odesílání klientovi a není tak možné určit datovou velikost. Skript cgi_buffer kromě komprese také počítá datovou velikost a ETag a dělá to tak, že výstup skriptu zachytává a po jeho dokončení provede kompresi, pro komprimovaná data spočítá Content-Length a ETag, nastaví údaje v hlavičce a pošle ji daty klientovi.
V hlavičce, kterou server zasílá od http://alansunderwear.wz.cz/ je uvedena délka
Content-Length: 2608
a tak jsem myslel, že jsou data komprimována nějak podobně jako to dělá cgi_buffer
No, tak v tom případě platí ta první možnost, koukal jsi na to ve chvíli, kdy ten nápis opravdu na středu byl, protože jsem to upravovala.
Ostatek pořád nechápu - teda chápu, ale nechápu, jak to souvisí se mnou... Já nic nekomprimuju, takže to komprimuje WZ. To asi každýmu, ne...? Nebo to snad pozoruješ POUZE u Underwearu? Nebo jen u domén wz.cz?
Spustíš-li na svém webu skript s funkcí phpinfo() tak ve výpisu je sekce zlib, kde je uvedeno nastavení.Na nedávno registrovaném webu je tato funkce vypnutá, myslím, že je vypnutá standardně. A při tomto způsobu komprese není v hlavičce přitomen údaj Content-Length a ten jsem v odpovědi z alansunderwear.wz.cz našel.Při tom mém výše uvedeném pokusu se také objevila varianta, kdy obrázek na obrazovce chyběl a po CtrlF5 se zase objevil.Tak jsem myslel, že nezobrazování obrázku v Opeře (ze ztraceného threadu) nesouvisí s Operou nebo wz, ale s funcí gzcompress().
Dobrý... A co můžu udlělat/můžu vůbec něco udělat/mělo by se s tím něco dělat, abych tu funkci gzcompress() vypnula?
A jinak - chápu to správně, že všechny starší weby to mají?
Podle mého názoru má WZ dostupnou zlib kompresi, ale je standardně vypnutá.Pokud se zapne, tak komprese probíhá na úrovni servru. Takže jestli jsem pochopil správně poslední otázku, tak dokud se to nezapne, tak to žádný web nemá.
gzcompress je funkce php a pokud je použita, tak musí být použita jako součást nějakého skriptu, který používáš. Skript, jehož výstup by byl takto komprimován by musel začínat tím, že se aktivuje output buffering (ob_start();
ob_implicit_flush(0); ) a na konci by bylo zpracování načteného bufferu.
Se současnou úrovní poznání nedělej nic, možná to moje s tím tvým ani nesouvisí
Nestačím koukat, jak se to tu vyvíjí :-)
Já žádný skript nepoužívám! Vůbec neumim php. Jediný, co umim, je includování (to používám) a na cecilie.wz.cz mám přes php změnu stylu...
Thalia: o ty něco o kompresi na WZ víš?
Laura: tak nic, jen jsem chtěl říci, že mě se obrázky nezobrazovaly proto, že se komunikace během načítání rozpadla a tak se nenačetly všechny součásti stránky. Podle chybových hlášek si myslím,že kolize nastávala v souvislosti s funkcí gzkompress().
Franto, strašně se omlouvám za neznalost a nechápavost, ale... kurňa, co mám s tou rozpadající se komunikací dělat!? :(
A proč se to ostatním, kurňa, neděje?
2franta: ne.
http://diskuse.jakpsatweb.cz/index.php?action=vthread&forum=9&topic=1097
Jo a taky tam mám soubor .htaccess kvůli přesměrování na vlastní 404kovou html stránku... To s tim nemůže souviset?
no, já měl dojem, že to o obrázcích a Opeře je ojedinělý výkřik.A nevím, formulace, že se nenačítají velké obrázky taky není nic moc.Operu nepoužívám , ale snažil jsem se nají v nastavení nějaký limit na velikost obrázků, ale neuspěl jsem.Když jsem viděl v hlavičce gzip a v indexu odkazy na php, tak se mi to spojilo s mými experimenty.
já myslím, že ne.I když ta 404.html se taky posílá s gzip kompresí
Etag: "de5373-ca-2c9d6200"
Accept-Ranges: bytes
Content-Length: 178
má uveden ETag,Content-Length
mě normální html vrací jen
Já to formuluju tak, jak mi to bylo sděleno uživatelem :-/ Ten člověk řekl, že má problém s načítáním stránek s doménou wz.cz a velkých obrázků na nich a že má Operu.
Jinak - chápu správně, že WZ má teda nastavenou tu kompresi automaticky (ale u některých webů z nějakých záhadných důvodů ne) a já s tím nic neudělám?
Thalia: no jo, zdá se že je to to samé,co tu půl dne hučím do Laury?
Laura: má nahraný modul, který kompresi umožnuje, ale standarně je vypnutý.Jak se zapína jsem popisoval a nebo je to i v odkazu, který před chvílí uvedla Thalia
Franta: No jo, co chceš, já 99% těch slov, cos tu napsal vidim dneska poprvý v životě :)
No, takže u mě se zapíná tím htaccessem?
Laura: já mám on-line kompresi vypnutou, protože jsem si hrál s tou druhou z PHP a dohromady se nesnášejí.
nechci nic, jen se mi taky nezobrazoval někdy obrázek a tak jsem se snažil ti tento speciální případ popsat