> Tvrdim to samy, zanetbatelny rozdily...
hehe...
> Oproti tomu stránky řešené pomocí CSS mohou být správně strukturované
Ne vždy. Pokud je člověk nucen vkládat obsah, jehož velikost nezná, musí sáhnout k zanořování pozicovaných DIVů - někdy i 5 úrovní. Přičemž je nutné některé DIVy pozicovat relativně a některé dokonce nechat in-line.
Pokud pak někdo abstrahuje stylopis - no potěš koště!
Mohou. Nemusí. Někdo to holt umí napsat i jednoduše.
btw: ještě nikdy mě nenapadlo zanořovat o pět úrovní proto, že neznám výšku elementu... bez takových složitostí se dá klidně obejít.
<HTML>table rulez
argumenty pro Freyu:
1,2..X) rikam to ja a to staci ;)
Master</HTML>
Freya: no schvalne, az budes vypisovat nejake udaje z databaze (fora, gbooky, atp.), zkus to bez tabulek,...
>bez takových složitostí se dá klidně obejít.
1. vrstva:
kvůli zarovnání celého webu na střed (v IE nelze použít margin:auto, je nutné využít chybně interpretované vlastnosti text-align:center)
2. vrstva:
relativně pozicovaný DIV (s nulovým posunutím - kvůli přenesení počátku souřadnic)
3. vrstva:
hlavička, tělo dokumentu
4. vrstva (uvnitř těla dokumentu)
in-line DIV (s hlavním obsahem) s velkým levým marginem
absolutně pozicované menu.
5. vrstva
patička pozicově vztažená k dolnímu okraji těla dokumentu.
in natura na flash-help.wz.cz
P.S. pokud víš o možnosti to zjednodušit (se zachovanou podobou) dej mi vědět.
Je v tom na můj vkus až dost pozicování, plovoucí prvky jsou jednodušší (i když se musím přiznat, že středově-zarovnávací prvek jsem zapomněla počítat, často to prostě nechám plácnout celé nalevo). Někdy si k tomu musím sednout a rozebrat svoje postupy, abych věděla, kolik divů je opravdu nutných a co z toho jsou jenom manýry.
Sojkovec >> o tohle se nepřu. Jednak nemám zkušenosti s vypisováním z databází a jednak myslím, že diskusní fóra a gbooky jsou mnohdy ve své podstatě tabulková data.
Master je ale zvyklý psát to všechno v tabulkách, takže veškeré diskuse o CSS layoutech nám stejně za chvíli zatrhne ;-)
<HTML>Ze by Nove diskuzni tema: CSS (pro cerne ovce)</HTML>
nebo toto tema prejmenovat z "HTML" na "(x)HTML & CSS". Css je s html uzce propojen (zvlaste prihledneme-li ke skutecnosti, ze resi problematiku, ktera byla dosud domenou HTML) a oddelovat je od sebe by IMHO zatim prehlednosti prilis neprospelo.
Navic mam pocit, ze nove tema CSS by se stalo jen skladkou podobnych diskusi na tema "table layout rulez" vs "CSS-lay rulez" a dotazy k tematu vizualniho formatovani by byly nadale reseny pod tematem HTML.
tak jeste jednou k tomu TABLE X CSS:
Z meho hlediska je nejvetsim argumentem pro table layout to, ze tabulky zobrazuji prohlizece temer totozne, kdezto CSS si kazdy preklada jinak. Obzvlaste pri kompletnim CSS layoutu je docela problem to vse sladit tak, aby to do sebe perfektne zapadalo ve vsech pouzivanym prohlizecich. Ja osobne to teda kontroluju v ie6, mozile a obcas opere a kazdy se chova nejak jinak...nekdy docela diametralne!
Ta rozdilna interpretace mi proste silene vadi. Graficky jednoduche stranky jeste nejak "slepit" pomoci CSS jde, ale kdyz mam vzhled stranek tvoreny rozrezanou grafikou, je pouziti CSS temer nemozne.
Vhodnou variantou se mi zda kombinace obou...
Tabulkou dam "dohromady" grafiku a dalsi prvky jako je vlastni obsah ci nejake vertikalni menu uz se da formatovat pomoci CSS. Tabulky to cele pak pekne drzi "v mezich", zatimco obsah formatovy pomoci CSS bude relativne spravne strukturovany.
Rozřezanou grafiku jsem s css slepovat ještě nezkoušela, pravda.
Můj způsob, jak se vyhnout řešení mysteriózních box-modelů: vyrobím grafiku, které nebude vadit různé roztahování, splácávání a popotahování.
Může mi být jedno, jestli bude obsah nějakého plovoucího boxíku široký 90 nebo 150 pixelů - hlavní kritérium je použitelnost (tedy to, aby tam daný text byl celý a nescrolloval na stranu nebo se neuřízl), a pokud to vypadá v každém prohlížeči jinak a přitom ve všech slušně, nemám důvod se rozčilovat. Takže žádné rozkouskované obrázky, ale spíš drobné ilustrace. Docela pěkné vizuální efekty se dají dosáhnout i bez grafiky, a nemám na mysli jenom rozsvěcející se CSS lampy, ale i obyčejné hraní s vyvážením barev a typografií.
Mám v hlavě takový nápad na graficky složitou stránku uplácanou v CSS, takže jsem docela zvědavá, jak to dopadne :-)
ad "CSS si kazdy preklada jinak"
to neni tak uplne pravda. Pokud ano, CSS by skutecne bylo prakticky nepouzitelne. Skutecnost je vsak takova, ze cernou ovci je internetovy prohlizec Internet Explorer, ktery radu podstatnych CSS 2.0 vlastnosti implementuje chybne (a jehoz vyvoj je neuveritelne pomaly). Dale jmenovane browsery Mozilla a Opera pochopitelne implementuji CSS jinak - a sice dle standardu. Podle mych zkusenosti je navrh CSS layoutu naprosta rutina pokud navrh testuji v napr zminovane mozille a dodatecne kvuli masove rozsirenemu mrzackovi MSIE vlozim do navrhu bloky spojene s matrjoska hackem.
ad "...tvoreny rozrezanou grafikou, je pouziti CSS temer nemozne."
A to je vytka vuci CSS? Osobne povazuji za velkou vyhodu CSS, ze nesmyslne rozrezavani grafiky uz neni potreba a prirozene jen komplikuje jeho pouziti.
Kdyz delam grafiku, tak se taky snazim myslet dopredu a prizpusobovat to vsem moznym situacim, ale jsem uz proste navyklej myslet v tabulkach :)))
Nekdy se "lehci" grafika hodi (napr. ted delam jen takovou malou info stranku -> http://webdesign.czechian.net/design/kosmetika/ )
...a vypada to pekne, ale nektere weby proste vyzaduji trosku komplexnejsi a propracovanejsi grafiku. Pak neni CSS layout nejvhodnejsi. Co se tyce nahrazeni grafiky vizualnimi efekty CSS, tak tomu bych moc neveril. Aspon ne v soucasne verzi CSS, snad do budoucna, ale i tak to bude IMHO spis jen zalezitost "zpestreni" webu.
ludia este raz vas prosim, chodte si o CSS layout pisat inde, som si zapol notifikaciu na toto forum a teraz mi chodi 150sprav denne. Tato tema bola povodne otvorena ako kritika webu vazka-c.wz.cz, nie o CSS layoutoch. Dik.