Používat rámce?

nechal jsem si zobrazit sekci "Scanners" v nekolika obchodech s pocitacovyma komponentama a zjistil si velikost zdrojoveho kodu stranek (tedy bez obrazku):

AlzaSoft - 67.000 bytes
CzechComputer 64.300 bytes
Monima - 66.500 bytes

rekl bych, ze 60 kB je docela obvykla velikost a pokud te zajima, co v tech zdrojacich je, tak neni nic jednodussiho nez se podivat.

pouzitim ramu se da docela usetrit, zvlaste pokud ma vlastni seznam vyrobku/info o vyrobku velikost 5-15 kB.

*

200 kB je docela normalni aplikace pro on-line obchodovani na burze a refresh 2x za sekundu se da docela dobre stihat pokud se jedna o okno s aktualnima cenami akcii vybraneho produktu. ale nebudu to rozvadet... jinak link ti neposlu, leda ze by ses stal obchodnikem na burze :o)
ok, tak uz tem 60k verim :-), ale trvam na tom, ze je to sila...

a)
do zdrojaku jsem koukal, mozna by se par kilo dalo usetrit vyhozenim js do externiho souboru
b)
<body leftMargin=10 rightMargin=10 topMargin=10 MARGINHEIGHT=10 MARGINWIDTH=0 bgcolor="#FFFFFF">
- fuj, aneb od ceho mame styly, ze...

c) alzasoft.cz & frames: hm, zajimavy, ale jedniny (i)framy jsou reklama (asi 3*) + 'infostate.asp', takze nevim, o cem mluvis...

d) misto by se taky dalo usetrit vynechanim odsazovani html tagu
------------------------
> 200 kB je docela normalni aplikace pro on-line obchodovani na burze
sorry, nemuzu posoudit, to je pro me trochu out :-), ale tam se ty framy pravda asi uzivi...
>jinak link ti neposlu
klidne muzes, nebo to snad neche heslo ;-) ??
...s externima souborama byvaji obcas problemy - jednak se pro ne navazuje nova connection, no a pak se taky muze stat, ze se natahnout pozde nebo se ztrati uplne - coz v pripade .css nebo .js docela zamrzi (zazil jsem, kdyz je pretizene spojeni).

...styly jsou sice hezka vec, ale stara programatorska skola se snazi, aby to pokud mozno i bez nich vypadalo k svetu (treba, kdyz si je nekdo vypne :o)

...nerikal jsem, ze tyhle e-shopy pouzivaji ramy, jenom jsem tvrdil, ze e-shopy jsou pro pouziti vhodne, protoze jak vidis, tak stranky maji velikost kolem 60 kB, ale pritom samotne info je nepomerne mensi...

...tahle aplikace se zrovna neumistuje primo na internet, ale na intranet, takze ti link opravdu neposlu, ale byl to jenom priklad za vsechny aplikace, ktere potrebuji vice oken a pravidelnou aktualizaci dat.
>jednak se pro ne navazuje nova connection
see rfc 2616 - http/1.1, doporucuju sekci persistent connections
(a dokonce to programy umej) - zadna nova connection se navazovat nemusi

>no a pak se taky muze stat, ze se natahnout pozde
no a? tak se stranka po cca. 5-10 sec. prerenderuje, to vadi??
> nebo vubec
tak tohle se mi naposled stalo na siti pripojeny pres shared 28.8kbit lajnu :-), a pres ni si _fakt_ neobjednam ani propisku, cedecko nebo lizatko :-)

> styly jsou sice hezka vec, ale stara programatorska skola se snazi, aby to pokud mozno i bez nich vypadalo k svetu (treba, kdyz si je nekdo vypne :o)
hm, to je vec pristupu, ale kolik znas lidi, co si vypina styly (myslim defaultne, ne na nektery 'dokonaly' weby)
'aby to bez nich vypadalo k svetu ' - myslim, ze tady specifikace hovori jasne - treba w3c doporucuje zapomenout na atributy tagu jako font, style etc., na to se _maji_ pouzivat styly (btw - kdyz si v prohlizeci vypnu styly, tak by se tim mela zakazat i interpretace techhle atributu, jinak je to volba na prd, ne?)

>e-shopy jsou pro pouziti vhodne
to je subjektivni otazka :-), ja rikam, ze to jde i bez nich, a neni to problem jenom e-shopu, na vetsine stranek mas nejakej vicemene statickej obsah typu menu atd...

>tahle aplikace se zrovna neumistuje primo na internet, ale na intranet
jo, to jsem si myslel ;-)

> priklad za vsechny aplikace, ktere potrebuji vice oken a pravidelnou aktualizaci dat
ok, kdyz potrebujes 200k stranku (hahaha ;-)) a aktualizaci 2* za sekundu (coz imho neni moc castej pripad), tak je fakt blbost delat kompletni reload... - ale ses si jistej, ze je to zrovna typickej pripad??
...no tak se tomu nerika connection, ale proste je potreba natahnout dalsi soubor a pokud se zrovna nekam zasekne, tak to pak chybi

...nekomu treba pre-renderovani stranky vadi (asi autorum :o) - ja osobne taky davam prednost tomu, kdyz se to vykresli hned napoprve (a pro obrazky je vyhrazen spravny prostor - v html se nezapomnelo na rozmery)

...w3c ma spoustu hezkych doporuceni, ale weby se delaji pro aktualni verze prohlizecu a vzhledem k tomu, ze az do nedavne doby mela vetsina z nich velke problemy se styly (IE na tom byl asi tak nejlepe) a ani dnes to jeste neni dokonale, tak se to proste delalo pres <font> a podobne html vychytavky - umely to vsechny prohlizece a vypadalo to vsude stejne. nastesti uz jsme dal a na styly je vice-mene spoleh.

...e-shopy, katalogy, apod. mohou mit typicky znacny staticky obsah a to, co se meni, je jenom zlomek, takze proto mi pripadaji ramy vhodne

... mozna ti to nepripada jako typicka aplikace, ale ve chvili, kdy zobrazujes tabulky s vestim mnozstvim dat (a jeste mas vsechno predem nactene v html a pak to jenom pomoci javascriptu prepinas), tak se neni problem dostat na 200 kB... (to jsem si zrovna vzpomnel na zpevnik Agama, kde se kompletni tree-view - seznam autoru a pisni - taha do zvlastniho ramu a ten uz se pak neobnovuje).

a ta obnova 2x za sekundu... predstav si jakykoliv ramec, ktery obsahuje par kilo dat, ktera se tahaji on-line z nejakeho senzoru (obecne odnekud)... to mi prijde jako docela typicky priklad

no nic... diskuze je to mozna zajimava, ale je to porad nazor proti nazoru a jak je znamo, veci se daji delat ruznymi zpusoby.
>no tak se tomu nerika connection, ale proste je potreba natahnout dalsi soubor
mno a ten soubor snad obsahuje jenom to, co bys jinak vkladal, ne?
-> celkovej traffic je by voko o 200-300 bajtu vic kvuli hlavickam

> ja osobne taky davam prednost tomu, kdyz se to vykresli hned napoprve
jasne, ale podle me je lepsi zobrazovat podle strategie 'aspon neco', tj. prubezne renderovani

> w3c ma spoustu hezkych doporuceni, ale weby se delaji pro aktualni verze prohlizecu
od jake verze umi msie styly?? m$ie/5.0++ - ok, 4.0 ma trable (treba na http://jak.kvalitne.cz/ , at si udelam trochu reklamy :-) ) opera/6.x naprosto v pohode, mozillu nemam, necky/4.76 - no comment, to snad ani neni prohlizec ;-), lynx - v ramci moznosti ok

> ... takze proto mi pripadaji ramy vhodne
hm, me se proste framy nelibi ;-) - uz ten zpusob, jak se vkladaj (zobrazujou) do stranky se mi nehodi, nemam zajem mit kolem dat ramecky (myslim carky, ne framy) - a navic nepotrebuju, aby mi 20% obrazovky zralo menu, ktery po 98% casu nepotrebuju...

> a jeste mas vsechno predem nactene v html a pak to jenom pomoci javascriptu prepinas
- jestli tahas 200k dat a zobrazujes z toho 20k, tak mi to prijde jako _velka_ prasarna (nebo jsem to nepochopil??)

> predstav si jakykoliv ramec, ktery obsahuje par kilo dat, ktera se tahaji on-line z nejakeho senzoru (obecne odnekud)... to mi prijde jako docela typicky priklad
mno, na kolika strankach vyuzijes tenhle 'typicky priklad'??
myslim, ze burzovni aplikace, sprava technickejch zarizeni etc. moc nesouvisi s webdesignem, event. e-shopy

> no nic... diskuze je to mozna zajimava, ale je to porad nazor proti nazoru a jak je znamo, veci se daji delat ruznymi zpusoby.
jojo9, diskuze je zajimava ;-), akorat jsem musel vychangovat providera :-)
stranky mas pekny, ale pripada mi, ze patris mezi tu novou generaci web-designeru, ktera umi delat pekne stranky pro IE6.0 a spoleha na to, ze vsechno bude fungovat (bez urazky)... a webove aplikace, ktere musi on-line komunikovat se servery skutecne existuji a pousteji se v prohlizeci, takze i pro ne je potreba web-design.

koncim, jedu na prodlouzeny vikend...

ps: ramy maji tusim atribut noscroll (nebo tak nejak), kdy se ty "osklive carky okolo" nevykresluji a pres styly by se toho urcite dalo nadefinovat vice :o)
stranky mas pekny, ale pripada mi, ze patris mezi tu novou generaci web-designeru, ktera umi delat pekne stranky pro IE6.0 a spoleha na to, ze vsechno bude fungovat (bez urazky)... a webove aplikace, ktere musi on-line komunikovat se servery skutecne existuji a pousteji se v prohlizeci, takze i pro ne je potreba web-design.

koncim, jedu na prodlouzeny vikend...

ps: ramy maji tusim atribut noscroll (nebo tak nejak), kdy se ty "osklive carky okolo" nevykresluji a pres styly by se toho urcite dalo nadefinovat vice :o)
> stranky mas pekny
dekuji :-)
> pekne stranky pro IE6.0
ted si me celkem urazil ;-(
- ie nemam vubec rad, jak.kvalitne.cz byl designovanej pod operou/6.01,
testovano ie/5.5, opera/6, 7 -> vsechno ok
blby vysledky byly u m$ie/3.0 :-)), ale to imho fakt _vubec_ nikomu nevadi...
ie/4.0 zase neumi poradne styly, takze celkovy dojem fakt nic moc :-(

>a webove aplikace, ktere musi on-line komunikovat se servery skutecne existuji a pousteji se v prohlizeci, takze i pro ne je potreba web-design

webove aplikace vetsinou komunikuji s nejakym serverem a pousteji se v prohlizeci :-), ale nevim, jestli se da navrhu grafickeho vzhledu okynka, kde se zobrazujou logy (for example), rikat (web)design...

frame scrolling='no-scroll' (asi) - ale to zase zakaze nejenom border, ale i scrollbar, a ten se nekdy celkem hodi....

nikdy jsem (pokud vim ;-) ) nerikal, ze framy jsou absolutni zlo, jenom se mi proste nelibi :-)
(pouziti framu se _urcite_ nekde najde, ale fakt to skoro dycky jde bez nich, a ve vetsine pripadu je to imho hezci a min pracnejsi...
Me se framy libi :) Taky se mi libi flash :) Nekteri lide me chteji zabit :))
www.podnebi.wz.cz
kazdy si stoji za svymi netvory... teda vytvory :))
scrolling="no" >>> zadny scrollbar
scrolling="auto" >>> scrollbar jen kdyz je stranka vetsi nez frame
border="false" >>> zadny border
...
border: none pres css, kdyz uz ;-)