Jak jinak nez-li homesite ! A kdy z ne ten ? Poridte si notepad ! ;)
Ale koho urcite ne? Frontpage ! ;) (I hate Mrkvosoft)
Což takhle naučit se HTML a pak cokoliv od poznámkového bloku(pochybuji, že by začátečníkovi došla paměť) přes např. CoffeeCup(zdarma), UltraEdit(trial) a nejlépe Vi, GVim :-))
Neprocetl jsem diskusi az dokonce, na to mi uz opravdu nezbyvalo sil, ale docela me prekvapilo ze z tech prvnich nekolika prizpevku vyplynuly jen dva striktni nazorove proudy, z nichz jeden je vetsi hloupost nez druhý.
Wysiwyg (ala word) versus Notepad.
To opravdu delate stranky v tomto extremne neschopnem programku, ktery absolutne nezvlada praci s kodovanimi jako iso-8859-2, utf-8 ? ktery nedokaze zvyraznit syntaxi pouziteho jazyka ? jehoz rozhrani nedokaze efektivne pracovat s projektem jako celkem? Neumi kontrolovat validitu a vlastne neni byt jen jedinou funkci optimalizovan pro psani programoveho kodu? Vsem zarytym notepadistum: perfektni znalost (x)HTML, CSS, JS, atd. je pochopitelne zaklad, a wysiwyg editory vetsinou kvalitni praci sabotuji, nez aby ji usnadnovaly. S tim naprosto souhlasim. Ale proc tento nazor radite mezi takrka extremisticke diky bezhlavemu spojovani s tim nejubozejsiho textovým editorem, to opravdu nechápu. Vsem notepadistum nyni doporucuji prekrocit prah sve lenosti a ziskat nektery z Free programatorskych (non-wysiwyg) editoru jako EMACS, (x)HTMLkit, JEdit, 1stPage, VIM, PHPEdit, apod .... a jednou provzdy ponechat neschopnemu poznamkovemu bloku jen oblast editace jednoduchyh poznamek.
P.S: pokud program notepad pouzivate spise jako symbol pro non-wysiwyg editory, pak je vyse zmineny text mirne mimo. Avsak i v tomto pripade bych doporucil tento chaby symbol svrhnout ze sveho postu. :-)
Homesite is the best for me, ale v nouzi holt co jinycho nes dojit k notepatu... Jinak homesite... Notepad je vsute, ale cokoli jinyho uz nenajdes vsude...
PS: Vyjimka pro linuxare... Zlatej Midnight Commander ;) > PS: Vyjimka kde/gnome... :)))
pspad rulez ;-) (pspad.com - akorat se autora marne snazim ukecat, aby mi poslal zdrojaky)
[ot] - velikost souboru v php
mam doma jedno php (je to jedna velka class - redakcni system) a ten soubor ma neco kolem 250kB. pouzivani include() uvnitr classu mi prijde jako prasarna (btw, nezkousel jsem to. sezere to phpcko?)
Indy: No to je sice pravda, ze notepad se s windows vetre takrka vsude, ale to je prece pro vyvojarskou cinnost dost nepodstatna informace. Programator prece neni zadny pokoutny herec, aby kazdy den programoval na jinem pocitaci. Muj pracovni rezim rozhodne nevypada tak, ze bych denne prosel desitky sestav a na kazde napsal par radek kodu :-), vas ano? Pokud hovorite o skutecne nouzove situaci, neprikladal bych ji rozhodne takovy vyznam aby diky ni stal notepad byt jen za zminku.
Rikam - notepad nouze ;)
zavorka{
PS:
Jak dloho vám trvá nainstallovat software po kompletnim formatu a reinstallaci?
endPS;
PS:
Jak casto reinstalujete? Já tak 1x týdně ;)
endPS;
}
2indy: mam pro tebe radu:
a) prejdi na neco jinyho nez widle ;-)
b) kdyz se ti nechce a mas velkej disk (resp. hodne mista na nem), tak vsechno nainstaluj a udelej si image disku, treba pres drive image...
soft: tak odhadem jedno odpoledne
jak casto: s upgradem os, event. motherboardu ;-), a to jeste jeno obcas ;-)
Já nemám rád image...
PS: Az bude tolik softu dostupnyho na Linux jak na Wokna, tak si necham uz jen Linux ;)
re "Jak dloho vám trvá nainstallovat software po kompletnim formatu a reinstallaci?"
Neni nahodou soucasti procesu reinstalace prave ona instalace software? V takovem pripade je odpoved 0 at uz cehokoliv. :-)
Nicmene tusim jak jste to myslel: kompletni instalace SW (OS a dalsich aplikaci) na zcela prazdny HD by mi poskytla tak hodinovou pauzu na obed, za predpokladu ze mam predem k dispozici potrebne zdroje a zalohovane konfigurace. Coz mam.
re "Jak casto reinstalujete? Já tak 1x týdně ;) "
2Indy: Hovorite-li o kompletni instalaci OS vcetne SW na zcela prazdny disk, tak ja toto provadel zhruba pred rokem a pul, nekdy v te dobe, jsem totiz novym harddiskem nahrazoval ten dosluhujici. Od te doby jsem pochopitelne z ruznych duvodu do systemu zasahoval, at uz se jednalo o rekompilaci jadra, upgrade spravce oken ci jinych aplikaci a aplikacni rozhrani. Ve skutecnosti tedy spise provadim obcasne a casove nenarocne upravy/opravy jen toho co me prave pali, ale jine nez HW duvody k reinstalaci celeho systemu skutecne nemivam.
re "Az bude tolik softu dostupnyho na Linux jak na Wokna, tak si necham uz jen Linux ;)"
p.s.: Je zrejme ze linux nikdy nepozna armadu visualBasicovskych "experimentatoru", cimz pochopitelne prichazi o ony uzasne nepouzitelne tisice aplikaci ktere se spise funkcne prekryvaji, nez aby vytvarely novy nastroj. Avsak IMHO je kvalita rozhodne padnejsi argument nez kvantita. A v tomto smeru si na linux nijak zvlast nestezuji. ;-)
Poznámkový blok, mně vyhovuje, udělal jsem v něm http://zmrzlinar.webzdarma.cz/
Golden Html Editor (česky) nebo notepad z Windowsů...hlavně ne Micro$oft Word nebo Frontpage.
Neexistuje nejake cd kde by byly ruzne sharevare a trial SW (na ktery je crack) web editoru, graf. programu a jinych programku pouzitelnych na tvorbu webu?
Podle mě je nejlepši editor Poznámkovej blok. Kdo říká, že ne, je amatér a neumí dělat stránky. Ten kdo dokonale zná jazyky HTML, CSS popř. JS a PHP, tak tomu stačí Pozn. blok a většinou ho uznává za nejlepší.
Taky jsem dřív scháněl nějaký wisiwig editory, ale teď je nesnášim. Dokonce jsem používal i Word (asi dva tejdny). Pak jsem přešel na FP, dost dobrej pro začátečníky. Aspoň nezapisuje 2kB zbytečností, jako to dělá Word.
Někdo tu dokonce řek, že má rád PHPEdit. V tom jsem si otevřel soubor asi dvakrát, když jsem nemoh najít chybu na nějakym řádku (on má vypsaný čísla řádků :-). Jinak stojí za hovno. Je to hnusný prostředí a trochu mi to připomíná Visual Basic těma nápovědama v bublinkách a tím doplněnim třeba závorek..... No prostě trapnej
Jo, kdo ještě řekne, že notpad je blbej, je hňup a amatér v HTML.
Já osobně používám Poznámkový blok a to na většinu věcí. Ten je totiž podle mě jeden z nejlepších editorů a je zadarmo, jenže hlavně má extrémně velikou funkčnost, pokud pomineme formáty na world wide web, jako jsou HTML, HTM, ASP, PHP3 a podobně. Tak si v něm můžeš udělat i normální aplikace typu exe, pif či dále dll, mov, soubory "dat", aspx, class. A mnoho dalšího, přitom zadarmo. Takže já doporočuji poznámkový blok a podle mě ho máloco nahradí, máš to totiž ještě ke všemu přehledný, když to teda nerozházíš sám.
Uz jsem to tu jednou psal wysiwyg editory jsou pro psani programoveho kodu, nad kterym chceme mit prehled skutecne nevhodne, ale to co jsem si v poslednich dvou prispevcich precetl za nesmysly o te nejhorsi variante textoveho editoru, je neuveritelna snuska blabolu.
citace Bery: Podle mě je nejlepši editor Poznámkovej blok. Kdo říká, že ne, je amatér a neumí dělat stránky. Ten kdo dokonale zná jazyky HTML, CSS popř. JS a PHP, tak tomu stačí Pozn. blok a většinou ho uznává za nejlepší.
:-D :-D , tak timto nesmyslem jste me skutecne pobavil, jen se nemohu zbavit dojmu ze 1. dubna bylo uz hodne hodne davno. Ale jinak opravdu dobry hlod, takto polechtat branici umi jen malo kdo. V te vete totiz neni ani miminum neceho, co by se dalo chapat jako logika. BTW: Predpokladam ze na tento nazor jste si zaregistroval patent, protoze mi prijde jako nezvykle ojedinely, a to i mezi SKUTECNYMI profesionaly v oblasti vyvoje internetovych aplikace
citace Bery: Někdo tu dokonce řek, že má rád PHPEdit. V tom jsem si otevřel soubor asi dvakrát, když jsem nemoh najít chybu na nějakym řádku (on má vypsaný čísla řádků :-). Jinak stojí za hovno.
V tom pripade by me zajimalo za co stoji notepad, ktery o funkci cislovani radku (stejne jako o mnoha dalsich funkcich) nikdy ani neslysel. To uz ale musi byt notepad opravdu neco hodne zatuchleho :-)
citace Abrams: Já osobně používám Poznámkový blok a to na většinu věcí. Ten je totiž podle mě jeden z nejlepších editorů a je zadarmo...
zadarmo pochopitelne neni, platite za nej podobne jako platite za internet explorer pri zakoupeni licence na MSWindows. Pokud si dobre prectete licenci, zjistite ze jej mimo prostredi mswindows pouzit nesmite, takze je financni provazanost jiz vice nez patrna.
citace Abrams: ...Tak si v něm můžeš udělat i normální aplikace typu exe, pif či dále dll, mov, soubory "dat", aspx, class.
V notepadu? A to jste se asi prave probudil nad propocenym polstarem, ne? Proboha proc nam tu prezentujete tak nesmyslne LZI? To si opravdu myslite ze tu jsme takovi hlupaci? V notepadu pochopitelne primo binarni EXE ani DLL soubor nevytvorite ani neupravite. Zkuste si jej cvicne jen otevrit a ulozit, a garantuji vam ze uz vam ten exe soubor bez puvodniho originalu nikdo dohromady neda. Vase zminka o editaci videosouboru ve formatu mov v poznamkovem bloku zni skutecne neuveritelne absurdne, a to nejen proto za trapny poznamkovy blok neni schopen upravit soubor vetsi nez nejakych 20KB. Je zcela evidentni ze o samotne podstate struktury binárních datovych souboru nemate ani potuchy. V nouzi pochopitelne lze ten ci onen byte poupravit pomoci nekterych _vyspelejsich editoru_ (coz je kupodivu ve srovnani s notepadem i editor ze starickeho dos navigatoru, ktery umi pracovat v rezimu HEXA) ale v cistem MS notepadu nemate sebemensi sanci neco podobneho udelat, aniz byste soubor neposkodil.
citace Abrams: Takže já doporočuji poznámkový blok a podle mě ho máloco nahradí, máš to totiž ještě ke všemu přehledný, když to teda nerozházíš sám..
Přehlednost zobrazeni a prace se zdrojovym kodem je hned vedle absence jakekoliv netrivialni editacni funkce prave jednim z nejvetsich nedostatku notepadu pri pouziti jako HTML editoru, ci editoru jakekoholiv zdrojoveho kodu. Prekonejte svoji lenost a naucte se pracovat napriklad s EMACSem ci jEditem a pak si teprve muzeme popovidat o tom co vsechno dokaze notepad nejen nahradit ale strcit do kapsy tak, ze v ni ani nebude videt.
GeOrge vzdej to, tuhle bitvu nemuzes vyhrat :-)
ja mu pomuzu ;-)
prehled editoru, co se tady resi:
a) wysiwyg editory - m$frontpage,...
v nich se weby delaji metodou klikani, tj. kliknu na iknoku tabulka, retahnu ji do vytvareneho dokumentu, vyskoci na me okno, ktery se me pta, kolik ma mit ta tabulka radku & sloupcu, ja tam zadam nejaka cisla (mozna odbocka: zadam text 'ahoj' a editor skonci s access violation ;-)) a on mi udela tabulku. sice mam moznost editovat html kod rucne, ale prakticky to nema cenu (napr. wysiwyg editor je vyrazne narocnejsi na zdroje (cpu, ram,...) nez kalsicky editor, ve kterem se pise _pouze_ zdrojovy kod stranky)
b) editory se zvyraznenim syntaxe
(pspad, phpedit, emacs, context,...) - dle meho nazoru nejlepsi. vyzaduji znalost html, protoze se obsluhuji prakticky stejne, jako notepad, tj. pisete v nich _primo_ zdrojovy kod stranky. oproti notepadu maji vyhodu napriklad v tom, ze staci zmacknout ctrl+s a soubor se ulozi (blize viz sekce c) - notepad), nabizeji sofistikovane funkce pro hledani a zamenu (vcetne regulernich vyrazu), psany text barevne zvyraznuji (samozrejme to jde zakazat), automaticky doplnuji zavorky a uvozovky (napisete jednu uvozovku a automaticky se doplni druha, je to navic inteligentni, takze ve vyrazu jako "I wasn't able..." se napise skutecne pouze jeden apostrof) - opet se da tato funkce zakazat - a v neposledni rade umi take automaticky doplnovat kod (priklad: napisu for, zmacknu ctrl+enter a doplni se na
for(;;) {
}
) - opet lze volitelne zakazat
dalsi dobra vec je automaticke odsazovani, tj. nemusim na zacatku kazdeho radku mackat mezey, resp. tabulatory
c) notepad (notepad.exe, soucast operacniho systemu microsoft(r) windows(tm))
jednoduchy editor, primarne urceny k editaci malych textovych souboru (oficialni cesky preklad "poznamkovy blok"). jeho jedina vyhoda je, ze je sam dostupny ve vsech standardnich instalacich systemu microsoft(r) windows(tm). strucny seznam jeho nevyhod:
1) absence klavesove zkratky ctrl+s pro ulozeni; musi se mackat alt+s - u - tedy alespon ve vsech ceskych verzich, co se mi dostaly do rukou, mluvim zde o: windows 98, windows nt, windows 2000. v anglickych windows xp jiz tyto klavesove zkratky funguji.
2) absence ctrl+f - vyhledavani - viz bod 1)
3) absence search & replace, tj. nahrazovani vyrazu, az od winxp
4) absence skoku na urcity radek - opet az ve winxp
5) nema automaticke odsazovani
6) pametova narocnost - v anglickych windows xp: 2424kB RAM + 592kB virtualni pameti, coz se mi zda trochu moc, udaje jsou bez otevreneho souboru!
7) nemoznost editovat velke (vetsi soubory) - george se zminoval o 20kB, na druhou stranu ve winnt mi otevrel cca. 100kB soubor bez problemu
------------------------------------------------------
jak je videt, ja podporuji kategorii b) a vrele ji vsem doporucuji
pozn. 2 bery:
>Jo, kdo ještě řekne, že notpad je blbej, je hňup a amatér v HTML.
povazujes autora stranek http://jak.kvalitne.cz/ za hnupa a amatera v html?
Hele zkus si sehnat CD z casopisu Computer cislo 12/03. To cd je plny podobnych programku
Pro JKT: No ty stránky docela jdou, ale grafika a estetika nic moc. Dál máš na stránkách http://jkt.wz.cz menu pomocí tabulky border inset a outset po přejetí myši. Mám dojem, že to nepodporujou prohlížeče Opera, Mozilla a možná ještě nějaký (Teda aspoň mně to doma nepodporovala)
Ale s tou grafikou u toho jak.kvalitne.cz bys měl něco opravdu udělat.....
zlatej EditPlus
www.editplus.com
na ten nedam dopustit :)
určitě NE FrontPage!
... horší je už jenom Word (ten je totiž co se týče HTML nejhorší na světě)
to je pravda, ve wordu ma totiz obycejny html soubor s obsahem "hello" misto 5B, 5kB, nesmyslny definice ktery word pouziva me dokazou rozesmat .. jeste ze v phpEd vidim co pisu, jen me tam trosku vadi tabulator ktery si program obcas sam meni na hafo mezer
jkt: U notepadu CTRL+S funguje! (WinXP, u W98/ME ne)
lynx: M$ Word je to nejhorsi, co si na editaci html (da-li se to tak vubec nazvat, myslim to co vyjde, do HTML to ma dost daleko;-)), spolu s powerpointem a excelem.
Frontpage je to mensi zlo (s tim uz se da neco delat, jenze pak stejne musi kod projit rucni upravou)
re: Sojkovec "U notepadu CTRL+S funguje! (WinXP, u W98/ME ne)"
to uz mi prijde logictejsi i pohodlnejsi stahnout si profi programatorsky editor zdarma nez kupovat nejnovejsi verzi windows :-))
re: "Frontpage je to mensi zlo (s tim uz se da neco delat, jenze pak stejne musi kod projit rucni upravou)"
Frontpage urcite je mensi zlo ve srovnani s MSword jakozto editorem (x)HMTL, ale to je v porovnani s timto pragramem snad i tuzka a papir :-).
Kazdopadne me osobne frontPage nepripada prilis vhodny k profesionalni tvorbe webu, prave proto, ze svadi k tomu, aby autor sveho dilka ony pozdejsi upravy a kontroly vubec nedelat. A priznejme si, on to take vetsinou opravdu nedela.
Navic jediny ucel tohoto programu - coz je v kostce snaha o odpoutani kodera od samotneho kodu - je rovnez spise na skodu nez k uzitku.